top of page

patchwork iba parkstad

Bijgewerkt op: 5 sep. 2022

Vandaag werd in HuB Kerkrade het boek Patchwork IBA Parkstad gepresenteerd. Het eindboek van auteur Maurice Hermans. In de publicatie staan een vijftal 'Intermezzo's' waarin Ruud Helmink (tekst) en Perry Schrijvers (fotografie) bij IBA Parkstad betrokken mensen portretteren.


Ik ben erg trots om naast Mary van Rossenberg, Wim Hubrechtsen, Piet Oudolf en Luc Winants één van de geportretteerden te mogen zijn. In de tekst 'Onherstelbare verbetering' vertel ik over verleden, heden en toekomst van de Parkstad. Over hoe ik en onze familie aan deze regio verbonden zijn.


Lees hier het artikel:

Patchwork IBA Parkstad IR
.pdf
Download PDF • 21.24MB

Ik heb vanaf de Open Oproep in 2015 tot heden op diverse manieren een bijdrage mogen leveren aan IBA Parkstad:

OPEN OPROEP

Eerst mocht ik met mijn toenmalige collega's bij Jo Janssen Architecten meewerken aan drie inzendingen voor de Open Oproep: 1 Het VakWerkHuis Barbara; 2 Wilma: van revolutie wonen naar evolutie wonen; 3 Laura Julia: oude en nieuwe concessiegebieden. Later werd het project Treebeek van dit architectenbureau ook een IBA Parkstad project.

TREEBEEK Toen ik in 2017 mijn eigen bureau startte werd ik gevraagd om een sociaal-maatschappelijke studie van Treebeek te maken. Dit leidde tot het rapport 'Treebeek in beweging' waarin diverse aanbevelingen staan hoe initiatieven in de wijk gebundeld kunnen worden. Het rapport gaat over gezondheid, sociale cohesie en trots zijn op je wijk. Deze studie wordt nu gebruikt om het Emmapark te activeren. Enerzijds voor de wijk, anderzijds voor de Leisure Lane fietsroute door Parkstad.


In 2018 mocht ik daarna betrokken zijn bij enkele community projecten in Hoensbroek:


SJEF

Als onderdeel van het Gebrookerbos realiseerden we vlakbij de St. Josephstraat het Sjef Diederenpark. Door de sloop van een overbodig geworden school ontstond een initiatief van bewoners om een parkje te maken op de vrijgekomen plek. Om de bekende troubadour Sjef Diederen te eren die letterlijk 40 jaar om de hoek had gewoond organiseerden we een prijsvraag om een kunstwerk te realiseren. Het kunstwerk ontworpen door Diana Ramaekers kon door een benefietavond, crowdfunding actie en de inzet van gemeente Heerlen en IBA Parkstad worden uitgevoerd. Inmiddels is de plek volgroeid en een mooie opwaardering van de wijk.


DE GANSE KLUUR

Daarna maakten we de dubbel-cd 'De ganse Kluur' (Limburgs voor 'alle kleuren', maar ook voor 'de hele groep'). Een community project waarbij bewoners onder begeleiding van dichters en componisten liedjes over het dorp Hoensbroek maakten. Een gevarieerd album waarop jong en oud in circa 40 liedjes een portret schilderden van het verleden, heden en de toekomst van het voormalige mijnwerkersdorp.


BMP

Rond dezelfde periode ontstond binnen IBA Parkstad het fonds 'Bewoners Maken Parkstad' (BMP). Met het enthousiaste team bestaande uit Bart Temme, Moniek Daniëls, Renske Bouten, Bram de Groot, Vera van de Nieuwenhof en ondergetekende hielpen we meer dan 60 bewoners initiatieven naar de eindstreep. Zie ook https://archief.iba-parkstad.nl/bewoners-maken-parkstad/


OPENLUCHTTHEATER

In 2019 kreeg ik van de Gemeente Brunssum de opdracht om de overkapping voor het Openluchttheater Brunssum te ontwerpen. Met steun van IBA Parkstad heeft dit plan een enorme kwaliteitsverbetering gekregen want naast de overkapping was er zo ook geld om de omgeving rondom het theater te herstellen conform de uitgangspunten van landschapsarchitect John Bergmans. Bureau Verbeek ontwierp hier de plannen voor en werkt inmiddels aan de verbetering van het gehele Vijverpark en de koppeling van het park aan het centrumplan.


In de afgelopen 7 jaar is veel positief werk verzet voor de regio. Door vele, vele mensen. De effecten zijn soms direct zichtbaar, soms duurt dat langer zoals dat gaat bij nieuwe ontwikkelingen.

1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Karl Wedick
Karl Wedick
Sep 05, 2022

Ivo, geweldig hoe alles in elkeer valt, Complimenten voor het vele werk wat hieraan vooraf is gegaan. Mag je zeker trots op zijn, maar ook de mensen die naast je staan en je steunen.

Karl Wedick

Like
bottom of page