Beauforthuis Austerlitz

2019

Het Beauforthuis is een muziekpodium en theatercafé in Austerlitz.
Het oorspronkelijke gebouw is ontstaan in drie fases.

Het middelste deel is de oude boerderij Heidenoord uit 1832.

Deze boerderij werd in 1844 gekocht door de sociaal bewogen bankier Johannes Stoop die het gebouw aan de voorzijde uitbreidde en tot landbouwschool maakte. Stoops enige dochter Anna Aleida trouwde met Arnoud Jan de Beaufort.
Na het overlijden van Johannes Stoop kwam Heidenoord in bezit van echtpaar De Beaufort-Stoop.

Austerlitz telde inmiddels 259 inwoners. Voor hun geestelijke verzorging liet Arnoud Jan de Beaufort achter Heidenoord in 1861 een kerk bouwen. Hij schonk het pand aan de Hervormde Gemeente onder de voorwaarde dat de kerkelijke bestemming alleen kan wijzigen in een sociaal-culturele bestemming. Het pand functioneerde tot 1984 als Nederlands Hervormde kerk. Sinds 1989 heet het Beauforthuis en kent het de huidige functie.

Om een antwoord op het groeiende gebruik van het Beauforthuis te vinden realiseerde architect Martien van Goor een grondig verbouwingsplan van het bestaande gebouw en een nieuwe kantoorvleugel. Ook ontwierp van Goor twee glazenbouwstenen kubussen welke de gastentoiletten voor het theater en een nieuwe professionele keuken aan het complex herbergen. Tot 2018 was slechts één van deze kubussen gerealiseerd.

Toen in 2019 de laatste kubus gebouwd moest was Martien van Goor inmiddels gepensioneerd. Na overleg met van Goor vroeg Lidwien Vork van het Beauforthuis mij om een nieuwe gevel voor beide kubussen te ontwerpen.

In mijn ontwerp heb ik gekozen voor een houten gevel met verticale staanders en horizontale latten.
De dimensionering van deze elementen verwijst direct naar de steunberen en het metselwerk van de kerk uit 1861. Ook de grijs-bruine kleur voegt zich als nieuw element in het totale ensemble van de bestaande gebouwen.

Samen met landschapsarchitect Niels Hofstra maakten we rondom de gebouwen de nieuwe bestrating van gebakken gemêleerde klinkers waardoor bestrating en metselwerk monolitisch gaan werken.

Inmiddels worden ook nieuwe verbouwingsplannen voor de opwaardering van het theatercafé en de kantoorvleugel gemaakt, want het Beauforthuis reageert al 188 jaar op de veranderende behoeften.