cultuur, muziek / 2017-2018

IMG_1053.jpg
Monument Sjef Diederen

jurylid prijsvraag / organisatie, realisatie Benefietavond / ondersteuning realisatie monument

Sjef Diederen Park

Toen de MHeijster school gesloopt werd kwam in Hoensbroek ruimte vrij. Door een burgerinitiatief van omwonenden ontstond het idee om hier een Sjef Diederen park te realiseren. De belangrijke troubadour woonde immers een groot deel van zijn leven in Hoensbroek; letterlijk om de hoek in de St. Jozefstraat. In samenwerking met Gemeente Heerlen is dit park inmiddels gerealiseerd.

Prijsvraag Monument

Begin 2017 is een prijsvraag uitgeschreven voor een Sjef Diederen Monument. Uit circa 15 inzendingen uit Belgisch en Nederlands Limburg koos de jury unaniem de 'S-sculptuur' van kunstenares Diana Ramaekers uit Kerkrade. Ramaekers is een internationaal erkend (licht)kunstenares die in haar werk steeds regelmatiger de openbare ruimte opzoekt.

jury prijsvraag: Jules Beckers, Ivo Rosbeek, André Geerits, Frank Hol, Nicole Michiels.

IBA Parkstad

Mede vanuit het perspectief van herbestemming, cultuur-historische waarde en burgerparticipatie ondersteunt IBA Parkstad de realisatie van het SJef Diederen Monument.

Benefietavond

Om deze blijvende hommage aan Sjef te realiseren is financiering nodig. Daarom heeft op zaterdag 24.06.2017 een benefietavond plaatsgevonden in het Harrie Meershuis in Hoensbroek.

Ivo Rosbeek, die geregeld met Diederen werkte, stelde samen met de organisatoren een bijzonder programma samen: Martin Hurkens, Jack Vinders, Piet Boonstra, July Vijgen, Marleen Mols, Thea Kollee, Wielly Vanmeegen, Jan Ridderbeekx. Pedro Rademacher, biograaf van Sjef Diederen, en Ivo Rosbeek vertelden, zongen als een rode draad door het programma het bijzondere levensverhaal van Diederen.

Crowdfunding

Om de interactieve sokkel met QR codes te realiseren is via voordekunst.nl een succesvolle crowdfunding georganiseerd.

Films bij de QR codes

Samen met Pedro Rademacher maakte ik de biografie film over Sjef Diederen, met voice-over Lex Nelissen de making of van het park en het kunstwerk, en in het L1 archief zocht ik samen met kunstenares Diana Ramaekers naar bijzondere liedjes en interviews van Sjef. Klik hier om de films te bekijken.

Realisatie en onthulling

Op 6 oktober 2018 is dan het moment dat het monument ontworpen door Diana Ramaekers onthult wordt door wethouder Jordy Clemens. L1 radio-tv was er live bij.