architectuur, cultuur / 2002

watertoren rimburg

prijsvraagontwerp i.s.m. Mark Huveneers

concept

De watertoren van Rimburg is voor haar omgeving een belangrijk historisch monument en herkenningspunt. De donkere situering tussen de bomen verbergt de kwaliteit van het bouwwerk. Ons voorstel beperkt zich niet tot de toren alleen. Het naastgelegen stiltegebied moet met evenveel respect behandeld worden. Met andere woorden de activiteiten die door de herbestemming gegenereerd worden mogen de typisch rurale, stille sfeer niet negatief beïnvloeden. De omgeving en de toren moeten beiden aangepakt worden zodat de totale kwaliteit zichtbaar en voelbaar wordt.

 

ontwerp

De watertoren wordt gerestaureerd en vertelt door middel van een tentoonstelling haar ontstaansgeschiedenis en die van haar omgeving; een boeiend grensgebied. Door enkele cassettes met metselwerkopvullingen bij het reservoir te vervangen door glazen puien wordt de klim naar boven beloond met een panoramisch uitzicht over het omringende gebied.

 

De ontsluiting van de toren vindt niet via het stiltegebied plaats, maar via de lager gelegen Rimburgerweg. Het nieuwe haakvormige element dat wij hebben ontworpen zorgt dan voor:

 

de ontsluiting van de toren

Het afschermen, en niet verstoren, van het stiltegebied

Het toevoegen van multi-functionele ruimten

Een boeiende architectonische ervaring waarbij de bijzondere sequentie, de perceptie prikkelt.

 

een nieuwe muur omhelst de oude toren

Het haakvormige element stelt de toren centraal en zorgt voor een nieuwe configuratie. De klim naar de top van de toren, naar het uitzicht over het landschap wordt tweeledig. Het verhaal begint beneden bij de Rimburgerweg waar een toegang is tot de trappenpartij die eindigt op het plateau, “plein” rond de toren. De trappenpartij refereert naar holle wegen zoals die in het omringende landschap veelvuldig te vinden zijn; uitgesleten, uitgesneden in de berg. Ook de klim naar een bedevaartsoord is qua perceptie vergelijkbaar.

 

Maatverhoudingen en  proporties zijn eveneens in het ontwerp erg belangrijk. In feite is de hele klim een vertikaal verhaal: de berg en de toren. De mooie wisselwerking is echter dat de muur juist een typisch horizontaal element introduceert in deze sequentie. Er ontstaat zo een spannende balans en interactie tussen de twee elementen. Immers de vertikale klim eindigt in een panoramisch zicht met een horizontale einder.

 

De totale nieuwe configuratie imponeert door een (groot) gebaar en daagt de omgeving uit om een bijzonder herkenningspunt ook echt als zodanig te tonen.

  • LinkedIn - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

studioivorosbeek

Bockstraat 54

6461VX Kerkrade NL

info@studioivorosbeek.com

045-8888067

06-24732688

© 2018